Wat is vilt?wol leggen wolvilten_Studio Namenia

Met de oeroude techniek van het natvilten kun je wol vervilten met behulp van water, zeep en beweging. Door de wol met warm water en zeep te besprenkelen en zachtjes te bewegen zet je het viltproces in gang. De vezels van de wol openen zich en nemen water op. Door masserende bewegingen van de handen of het rollen van de wol in bubbeltjesfolie grijpen de wolvezels in elkaar en gaan vervilten. Door te blijven bewegen grijpen de vezels steeds verder in elkaar. De wol krimpt en de vezels vormen een compact textiel. Uit de wol ontstaat een wonderlijk materiaal: vilt.

Eigenschappen van vilt

Wolvilt isoleert en ventileert, dus met een jas, deken, sloffen of hoed van vilt krijg je het nooit té warm. Ook is wolvilt van nature waterafstotend (handig in de regen) en vuilafstotend.

Wolvilten: een oerambachtrollen wolvilten_Studio Namenia

Het maken van vilt is het oudste textielambacht ter wereld. Al voordat het weven, breien en haken werd ontdekt, werd er al gevilt. Er zijn geen machines bij nodig, hoewel dat het werk voor de moderne vilter wel makkelijker maakt. Kaardmachines, viltmachines die het bewegingsproces overnemen en centrifuges kunnen worden gebruikt tijdens het viltproces. Zelfs de wasmachine kan nog van pas komen!

Producten van vilt

Steeds vaker zie je vilt om je heen, bijvoorbeeld tassen, hoeden, sloffen, dekens en sieraden die van wolvilt zijn gemaakt. Wil je ook de magie van het vilten ervaren? Kijk eens bij mijn workshops wolvilten of bekijk de wolviltproducten in de shop.