Regelmatig krijg ik vragen over het scheren van schapen. Daarom dit keer een artikel over waarom schapen geschoren worden.

Waarom worden schapen geschoren? Lang geleden kwamen schapen in de rui, net als katten en honden. Ze verloren plukken wol tijdens het grazen in de natuur. Door het fokken met schapen en doordat schapen vaker op afgesloten stukken land werden gehouden, werd de natuurlijke rui van de schapen steeds minder. Daarom moeten schapen tegenwoordig geschoren worden. De vacht niet afscheren is trouwens geen optie:

  • Schapen die (nog) niet geschoren zijn, hebben grotere kans op ‘omvallen’. En als schapen met een dikke vacht eenmaal op hun rug terecht zijn gekomen, kunnen ze zichzelf niet meer terugdraaien. En dan zal het schaap het niet overleven. Dus mocht je ooit in een weiland een schaap op de rug zien liggen: wees zijn redder in nood en draai het schaap voorzichtig weer op zijn zij!
  • Schapen die niet worden geschoren hebben grote kans op worminfecties bij de billen. Door te scheren kunnen de schapen makkelijker schoon gehouden worden.
  • Lammetjes kunnen makkelijker bij de moeder drinken als moeder schaap geschoren is.

schapen scheren kinderboerderij Otterspoor