Wat is Wolweefsels?

Veranderingen in de vraag naar wol zorgen voor een overschot aan wol.
Hoe kunnen we Nederlandse wol een andere bestemming geven dan de afvalhoop?
Welke waarde geven we aan wol?
Hoe gaan we de schoonheid en bijzondere eigenschappen van lokale wol laten zien?
Deze vragen houden ons elke dag bezig. In Wolweefsels bundelen Kunst aan de Vecht en Studio Namenia hun krachten. Out of the box en vol energie bedenken we vernieuwende toepassingen van wol. Die zetten we om naar producten en projecten die gezien mogen worden!

Verbinding

Wolweefsels gaat om verbinding. Verbinding tussen de wolvezels die door water, zeep en beweging met elkaar verweven raken en zo vervilten tot een oersterk materiaal. Verbinding tussen mens en natuur. En verbinding tussen mensen onderling.

Community art

De verbinding tussen mensen komt tot stand door samen bezig te zijn. Door iets te doen. Dat brengt ons letterlijk in beweging. Bij Wolweefsels betrekken we  (zorg)instellingen en buurtbewoners. We brengen hen samen om het plezier van het werken met wol te ervaren. Met elkaar te creëren en trots te zijn op iets wat met de eigen handen is gemaakt.

Wolweefsels voor gezondheidscentrum

Op dit moment werken we aan bijzondere wolweefsels. Voor een nieuw gezondheidscentrum in Maarssen maken we een kunstwerk dat hoog in de nok van het gebouw komen te hangen. In totaal maken we 35 meter aan gevilte doeken daarvoor.
Cliënten van dagbesteding Abrona De Valkenier in Maarssen en buurtbewoners wassen en kaarden de wol. Daarna wordt de wol gevilt in het atelier van Studio Namenia. In het voorjaar van 2024 wordt het viltkunstwerk  opgehangen in het gezondheidscentrum.

Wolweefsels in de media:  Handwerken zonder Grenzen

In het tijdschrift Handwerken zonder grenzen (nr 237, juni 2023) verscheen een artikel over ons project Wolweefsels.

Lees het artikel Wolweefsels_Handwerken zonder Grenzen

Bijdragen aan Wolweefsels

Wil je bijdragen aan Wolweefsels?
Dat kan op deze manieren:
  • meedoen met wassen en kaarden bij dagbesteding bij Abrona – De Valkenier. Elke maandag 13.15 – 15 uur, Valkenkamp 554 in Maarssen. We vragen je om je op te geven bij Patricia van Ettikhoven: patricia.van.ettikhoven-koops@abrona.nl (ivm de begeleiding vanuit Abrona)
  • meedoen met wassen, kaarden en vilten tijdens de atelierochtenden bij Studio Namenia.  De atelierochtenden zijn gepland op dinsdagochtenden. Bekijk de data en meld je aan
  • Wol doneren voor het project. We zijn op dit moment op zoek naar wol van Ouessant, Drents heideschaap, Kempisch heideschaap en Schoonebeeker.
Wolweefsels  – een project van Kunst aan de Vecht en Studio Namenia