Tijdens mijn workshops geef ik vaak tips en ‘trucs’ om mooi vilt te krijgen. Dat zijn tips die je niet krijgt als je zelf aan het oefenen bent met vilten. Daarom deze keer in de viltverrassing een drietal tips voor nog mooier vilt en zo nog meer plezier van je viltwerk. Hier komen ze:

1.      Het wisselbad.

Ben je flink aan het rollen en wil de wol moeilijk vilten? Geef je viltwerk dan een behandeling met het wisselbad. Het werk zo: leg je viltwerk afwisselend in heel heet en in koud water. Herhaal het wisselen in elk geval 2 x. Zo schrikken de vezels en grijpen ze steviger in elkaar. Als je weer gaat rollen, zal je vilt gaan krimpen.

lapje-maken-van-vilt

2.      Vilt fixeren

Wil je met natvilten vormen vastvilten die op hun plek blijven? Zorg dat je een iets aangevilt (= paar keer gerold) lapje hebt klaarliggen om je vormen uit te knippen. Deze naai je op je viltwerk, dat nog niet volledig is gekrompen. Gebruik een rijgsteek en transparant, synthetisch garen. Dat kun je later namelijk weer makkelijk uit je werk verwijderen. Maak na het rijgen je werk met de vormen erop nat en vervilt zoals je gewend bent. De vormen krimpen mee én blijven op hun plaats!

tip voor natvilten

3.      Vilten met je laken

Wil je een heel glad vilt maken? Vervang dan halverwege het krimpproces je bubbeltjesfolie door een laken. Als je klein werkt, kun je ook een theedoek gebruiken. Na het uitspoelen rol je nog een paar keer na in het laken. Het resultaat is verbluffend, probeer het maar eens!

rollen-wolvilten_studio-namenia-kl