Welke zeep gebruik jij om te vilten? Deze vraag krijg ik ook heel vaak tijdens viltworkshops die ik geef. Want de ene zeep is de andere niet. Eigenlijk kun je elke willekeurige zeep gebruiken om mee te vilten. Toch heeft iedere vilter zijn eigen favoriet.

Ik geef je 4 tips voor zeep om te vilten.

  1. Aleppozeep: een heel zachte zeep voor je handen die 85% olijfolie én laurierblad bevat. Deze zeep is zo mild dat je heerlijk zachte handen houdt na het vilten. Ook heel geschikt voor natscheren, voor baby’s en om je haar mee te wassen. Multifunctioneel dus! De zeep is te koop als ‘olijfoliezeep’ bij Zeezo.
  2. Olijfzeep: in veel variaties te krijgen. Met en zonder geurtje of kleurtje. Als het kan koop ik de zeep waar het gemaakt wordt, zoals in Griekenland. In Nederland prima te krijgen als een blok Savon de Marseille (liefst zonder toegevoegde palmolie, want dat is een goedkoper alternatief voor olijfolie)
  3. Groene zeep: dit is al vloeibaar, dus je giet zo een scheutje bij je warme water en je bent klaar voor het viltwerk. De groene zeep heeft een herkenbare geur. Sommigen zijn er gek op, anderen juist niet.
  4. Neutral afwasmiddel: gebruik ik vaak tijdens viltworkshops voor kinderen. Want het is geurloos en heel makkelijk én snel te doseren in een bakje met warm water. Is ook zacht voor de handen, dus geen irritatie aan kinderhanden!